Foto
Video

Tips og tricks til lang eksponering - en guide af Claus Andersen

2021-07-07
Foto: Claus Andersen

Lange eksponeringer er sjove. Det kalder noget frem i billederne, som du normalt ikke ser. Lange lysstriber fra forlygterne på en bil, dejligt blødt vand, effekter der viser personer i bevægelse osv. Jeg har samlet nogle tips og tricks, hvis du gerne vil i gang med lange eksponeringer. Fotograf Claus Andersen deler her de fem vigtigste tip og tricks til at komme godt i gang med fotografering med lang eksponering.

Claus Andersen er fotograf og videograf og bor i Danmark. Hans seneste projekt, Coffee & Cameras, kombinerer to lidenskaber og fortæller om kaffe fra hele verden. Mere end 100 mio. mennesker er afhængig af kaffeindustrien, og projektet skal øge kendskabet til migration, fattigdomsbekæmpelse, kvinders rettigheder mm.

Sony a7RIV – Nisi 15mm F4 – 15 sek. – NiSi ND1000 – Bella Vista, Klampenborg

1. Et godt og solidt stativ

Sørg for at bruge et godt, solidt stativ, så du undgår rystelser. Det er det allervigtigste. Jeg bruger forskellige stativer fra Sirui, og alle er bomstabile. Min favorit er Siruis 10-lags kulstofstativ R-5214-X med et urokkeligt kuglehoved K-40-X - også fra Sirui. Kuglehovedet kan strammes, så kameraet ikke pludselig vipper, når du løsner fingerskruen. Det er også nemt at lave mindre indstillinger i alle retninger. Det trebenede stativ har også et såkaldt centerrør, der gør det nemt at flytte kameraet op eller ned.

 

 

2. Filtre

Det er (næsten altid) nødvendigt at bruge filtre til lange eksponeringer, så du kan kontrollere lukkerhastigheden uden at skulle indstille blænden og ISO-værdien. Men hvorfor bruge filtre? Fordi selv med blænde f/22 og ISO 100 er dine billeder overeksponerede allerede ved 1/8 eller 1/4 sekunder. Jeg bruger normalt et filter af typen NiSi Nano IR ND1000 4×4 (100 x 100 mm). Filteret giver mig mulighed for at komme ned på eksponeringer på 30 sekunder ved fx solnedgange eller på dage uden meget solskin. Et ND1000-filter er et 10-stops filter. Det betyder, at det dæmper eksponeringen 10 gange. Med lukketider så lange som 20-30 sekunder kan du gøre vandet helt blødt lige som i flere af billederne på denne side. Fx billedet lige nedenunder. Se flere tips om indstillinger under ”4. Kamera og indstillinger” længere nede på siden!

Mit NiSi V6-filter har tre filterspor og kan derfor rumme tre filtre, fordi de kan stables. Dvs. et ND-filter og et gradueret filter, så jeg kan få den lysstærke himmel til at stråle uden at ændre på resten af billedet. Filtrene har en nano-belægning på begge sider og er derfor meget afvisende over for støv, fugt og fedtede fingre. Hvis der alligevel skulle komme noget på filteret, er det nemt at tørre rent. Husk at medbringe en pudseklud.

Sony a7RIV, Nisi 15mm f4 – 30 sek. @f5.6, NiSi ND1000 – Arne Jacobsens livreddertårne, Bellevue, Klampenborg

3. Gode objektiver

Jeg bruger normalt vidvinkelobjektiver til lange eksponeringer. Men i realiteten kan alle typer objektiver bruges. Det er dog vigtigt at nævne, at jo større brændvidder du anvender, jo vigtigere bliver det, at du har et solidt trebenet stativ for at undgå rystelser.

Som sagt så bruger jeg oftest vidvinkelobjektiver. Jeg foretrækker 12-17 mm, men det afhænger også af motivet. Jeg bruger bl.a. Samyang 12mm f/2.0, Samyang XP 14mm f/2.4, Samyang AF 14mm f/2.8, NiSi 15mm f/4, Samyang 35mm og 50mm f/1.4 eller Tamrons 17-28mm eller 28-75mm f/2.8. Jeg har endnu ikke lavet lange eksponeringer med fx 70-180mm f/2.8 fra Tamron. Jeg bliver snart nødt til at komme ud og prøve det.

Sony a7RIV, Samyang AF 14mm f2.8, 1.6s @f16 – Ørestaden, Plaza Hotel, København.

4. Kamera og indstillinger

Du kan bruge, hvad du har af kamera. Du kan endog bruge analoge kameraer til lange eksponeringer. (Se billede fra mit Hasselblad X-Pan nedenfor). Jeg bruger mit Sony a7RIV nu. Husk at deaktivere en eventuel stabiliseringsfunktion på kameraet, når du skal starte en lang eksponering. Du har ikke brug for stabiliseringsfunktionen, og det kan give rigtig dårlige og slørede billeder. Det er som om, at den aktive stabilisering skaber små vibrationer, når kameraet står på et trebenet stativ, og du eksponerer i lang tid. Så husk at slå den fra.

Brug autofokus, når du fokuserer, men slå funktionen fra, når fokus er indstillet. Så er du klar til at tage billedet, når motivet er på plads. Kameraet behøver derfor ikke at fokusere igen.

Eksponeringstid, blænde og ISO
Her er et par tips til eksponeringstid, blænde og ISO, når du skal bruge lang eksponering. Hvis du bruger et spejlfrit kamera, kan du mere eller mindre se på skærmen, hvordan dit billede bliver, før du trykker på lukkerknappen. Jeg bruger normalt ISO 100 for at undgå støj i billedet. Med hensyn til blænde ligger jeg mest mellem f/7.1 og f/13-16. Gå ikke højere op, da de fleste objektiver ikke er gode over blænde f/16. Omvendt kan du bruge lave blændeværdier, hvis du vil opnå flot bokeh i baggrunden eller sløre visse dele af billedet.

Lukkerhastigheden bestemmer nu udseendet af billedet. Den bestemmer, hvor meget bilens forlygter sløres, hvor blødt vandet bliver - eller sagt på en anden måde: mængden af bevægelsessløring. Det vil sige, hvor meget den bevægelige del af billedet flytter sig, mens kameraet optager. Jeg bruger normalt en eksponeringstid på 20-30 sekunder ved strandbilleder og længslen efter blødt vand. 1-2 sekunder ved billeder med billygter, afhængigt af antallet af forbipasserende biler. Mange biler kan klare længere eksponeringer. Men prøv det, og se, hvordan det virker. Det er supersjovt at lege med!

Sony a7RIV, Nisi 15mm f4 – 30 sek. f5.6, NiSi ND1000 – Arne Jacobsens Belle Vista og Bellevue Theatret, Klampenborg

 

5. Andet godt udstyr til lange eksponeringer

Kabeludløser eller trådløs fjernbetjening for at undgå rystelser, når du trykker på lukkerknappen. Det er også supernyttigt i Bulb-funktionen, hvor lukkermekanismen er lukket fra det øjeblik, hvor du trykker på lukkerknappen, holder den nede og slipper den igen ... Især hvis du tager lange eksponeringer på 1-2 minutter.

Apps. Der findes flere apps til lange eksponeringer fx: NiSis egen app eller Photopills. Det er dog ikke noget, jeg bruger. Men søg på Google om dem, og se, hvad andre gør. Det kan måske være noget for dig.

Det sidste tip er at sørge for lidt godt at spise og drikke, hvis du skal være udendørs i længere tid. Optagelserne tager lidt længere tid end almindelige billeder. Det er altid godt at medbringe en sandwich, lidt kaffe, te eller vand.

 

Sony a7RII, Sony Carl Zeiss 16-35, 20 sek. f14 – Copenhagen International School, Nordhavn, København

 

Sony a7RII, Carl Zeiss Batis 18mm, 30sek, F13 – Nisi ND64 + Cir. Pol – Islands Brygge, København

 

Sony a7RIV, Samyang 12mm F2, 30 sek @f5.6 – NiSi ND1000 – Arne Jacobsens livreddertårne, Bellevue, Klampenborg

 

Håndholdt Hasselblad X-Pan, Fujifilm Provia 100F,  45mm Carl Zeiss, f4, 1 sek. – Nørreport Station, København

 

Sony a7RII – 40mm Carl Zeiss Batis, 3,2sek, F11 – Metropolis, Sluseholmen, København

 

Sony a7III, Tamron 17-28mm f2.8 – 30s @F16 – Hotel D’Angleterre, København

Claus Andersen, Danmark

Vælg region